niedziela, 2 lutego 2014

SŁODKIE CO NIECO: TORCIK AJERKONIAKOWY



Ostatnio dużo  słyszałam o torciku ajerkoniakowym. Zachwytów nie było końca. Sama więc postanowiłam się przekonać czy faktycznie smakuje tak dobrze. Doskonały, dla osoby początkującej, przepis znalazłam na blogu „W mojej kuchni” Alexx.  A torcik - wyśmienity:-)

Ciasto:
3 jajka
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
bułka tarta

Oddzielamy żółtka od białek.
Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do niedużej miski.
Białka solimy i ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem.
Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, wszystko mieszamy mikserem.
Do piany z białek z żółtkami  dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem i posypane bułką tartą.
Piekarnik nagrzewamy do 170-180 stopni i wkładamy ciasto, pieczemy przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.


Masa:
500 ml śmietany kremówki
250 ml ajerkoniaku
100 g masła
100g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Polewa:
150 ml ajerkoniaku
2 łyżeczki żelatyny


Dodatkowo:
2 opakowania rurek waflowych, których jeden koniec zanurzony jest w czekoladzie 
(z Lidla lub Kauflanda)


Masa:
Wystudzony biszkopt wkładamy do tortownicy. A następnie układamy na przemian rurki.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
Do masła dodajemy po łyżeczce ajerkoniak  cały czas miksując.
Żelatynę rozpuszczamyw 1/4 szklanki wrzątku, lekko studzimy
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę.
Żelatynę wlewamy do masy maślano-ajerkoniakowej.
Masę dodajemy porcjami do ubitej kremówki. Mieszamy do powstania jednolitej masy
Całość wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny do zastygnięcia.
Polewa:
Żelatynę  rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, dodajemy do ajerkoniaku i mieszamy.
Polewę wylewamy na zastygnięte ciasto i chłodzimy około  2 godzin.



Z podanych składników wychodzi: tortownica 24 cm
Czas przygotowania: około  1,5 godziny(bez czasu pieczenia i chłodzenia)
Stopień trudności: średnio trudne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz