Placek włoski to ciasto, które robi moja mama. Jest ono miękkie, wilgotne i mocno korzenne. Dla mnie ciekawe, choć zdecydowanie wolę tradycyjną szarlotkę. Aby urozmaicić - orzechy można wymieszać z rodzynkami, migdałami, skórką pomarańczową, żurawiną czy kawałkami gorzkiej czekolady.
Składniki :
4 jabłka
1 szklanka orzechów lub innych bakalii
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 jajka
1 łyżeczka cynamonu
bułka tarta
tłuszcz do wysmarowania formy
1 szklanka orzechów lub innych bakalii
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 jajka
1 łyżeczka cynamonu
bułka tarta
tłuszcz do wysmarowania formy
Jabłka pokrój w kostkę, zasyp cukrem, dodaj bakalie, wymieszaj i odstaw
na godzinę. Następnie wbij jajka, dodaj mąkę,proszek do pieczenia, sodę, cynamon i olej. Wymieszaj. Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Na blachę wyłóż ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i piec przez około 40 minut.
Z podanych składników wychodzi: większa blaszka
Czas przygotowania: około 40 minut (bez czasu pieczenia)
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz