niedziela, 20 października 2013

SŁODKIE CO NIECO: PLACEK WŁOSKI



Placek włoski to ciasto, które robi moja mama. Jest ono  miękkie, wilgotne i mocno korzenne. Dla mnie ciekawe, choć zdecydowanie wolę tradycyjną szarlotkę. Aby urozmaicić - orzechy można wymieszać z rodzynkami, migdałami, skórką pomarańczową, żurawiną czy kawałkami gorzkiej czekolady.


Składniki :
 4 jabłka
1 szklanka orzechów lub innych bakalii
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 jajka
1 łyżeczka cynamonu
bułka tarta 
 tłuszcz do wysmarowania formy 

Jabłka pokrój w kostkę, zasyp cukrem, dodaj bakalie, wymieszaj i odstaw na godzinę. Następnie wbij jajka, dodaj mąkę,proszek do pieczenia, sodę, cynamon i olej. Wymieszaj. Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Na blachę wyłóż ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i piec przez około 40 minut.



Z podanych składników wychodzi: większa blaszka
Czas przygotowania: około 40 minut (bez czasu pieczenia)
Stopień trudności: łatwe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz