„Nie ma dla mnie wystarczająco dużej filiżanki herbaty ani wystarczająco długiej książki” C.S. Lewis
poniedziałek, 18 listopada 2013
H JAK HERBATA: FIVE O'CLOCK NA ZIMĘ
Listopadowa wizyta w Five O'clock i duże zakupy. Wybrałam herbaty rozgrzewające, porzeczkowe i świąteczną. Ciekawa jestem czy ta ostatnia dotrwa do Bożego Narodzenia:-)
Indian mango chai - tradycyjna indyjska czarna herbata z regionu Assam, wzbogacona owocami mango, kardamonem i goździkami. Ziarenka pieprzu i cząstki żeń-szenia nadają przyjemnej ostrości. Całość została urozmaicona płatkami ostu i słonecznika. Listki zalewamy białym wrzątkiem, parzymy 2-3 minut.
Bardzo dobra kompozycja. Mimo wielu dodatków mango jest mocno wyczuwalne. Kolejna herbata która mi smakuje.
Grzane wino - chińska czarna herbata z owocami jeżyny, goździkami, skórką pomarańczy, płatkami czerwonego ostu i róży. Listki zalewamy białym wrzątkiem, parzymy 3-5 minut.
Bardzo dobra herbata. Smakuje naprawdę jak grzane wino, pachnie marcepanem. I fajne jest to, że są w niej prawdziwe jeżyny.
Ceylon hollyłódzka - czarna cejlońska herbata z czerwoną i czarną porzeczką. Wyrazistości nadaje obecność kardamonu i ziarenek pieprzu. Kompozycja łączy owocowe orzeźwienie ze wzmacniającymi właściwościami. Listki zalewamy białym wrzątkiem, parzymy 3-5 minut.
Bardzo, bardzo porzeczkowa. Mnie smakuje średnio.
Ceylon żurawina z imbirem - listki czarnej, cejlońskiej herbaty z dodatkiem owoców żurawiny i cząstek imbiru. Dodatkowo smak został wzbogacony skórką cytryny i trawą cytrynową. Listki zalewamy białym wrzątkiem, parzymy 3-4 minut.
Ciekawe połączenie. Dominuje tutaj skórka i trawa cytrynowa, żurawina i imbir są słabo wyczuwalne. Mimo, że nie lubię żurawiny jest to jedna ze smaczniejszych mieszanek.
Cynamonowe bułeczki - czarna chińska herbata z dodatkiem aromatycznego cynamonu i płatków róży. Zalewamy białym wrzątkiem, parzymy 3-5 minut.
Cynamon bardzo mocno wyczuwalny. Jeśli go lubisz ta herbata jest dla ciebie idealna:-)
Porzeczka z werbeną - czarna cejlońska herbata z kawałkami żeń-szenia, czarną porzeczką oraz werbeną cytrynową. Całość urozmaicona listkami jeżyny. Płatki ostu i malwy nadają pięknego kolorytu mieszance oraz lekką kwiatową nutę. Listki zalewamy białym wrzątkiem, parzymy 3-5 minut.
W tej herbacie się zakochałam. Była ona numerem jeden na liście herbat z „Five O'clocka” Pisałam już o niej przy okazji wcześniejszych zakupów tutaj
Darjeeling rozgrzewający poncz - kompozycja czarnej indyjskiej herbaty z regionu Darjeeling z goździkami, cynamonem, kardamonem, malinami i żurawiną. Listki zalewamy białym wrzątkiem, parzymy 3-5 minut.
Pierwsza gwiazdka - świąteczna czarna herbata z cynamonem, goździkami, skórką słodkiej pomarańczy i kawałkami jabłek. Zalewamy białym wrzątkiem, parzymy 3-5 minut.
Z ostatniej chwili - herbaty można już kupić w Bielsku. Znalazłam je w Farmie Cafe przy placu Smolki 8.
FIVE O'CLOCK
Galeria Krakowska
ul. Pawia 5
Kraków
www.fiveoclock.eu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz