Ten smak sernika pamiętam z dzieciństwa. Połączenie kruchego kakaowego ciasta i wilgotnego waniliowego sera. Sporo czasu zajęło mi znalezienie właśnie takiego przepisu. W końcu się udało, po kilku mniej lub bardziej udanych próbach. Trochę przepis zmieniłam. Masę serową posypałam najpierw prażonymi płatkami migdałowymi, a dopiero potem startym ciastem. Nie żałowałam też cukru wanilinowego. Jednak przepis na sernik podaję w niezmienionej recepturze, która pochodzi z dodatku do „Kropki TV” (nr 14/2013).
Składniki :
ciasto kruche:
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
1 jajko
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
tłuszcz do wysmarowania blachy
bułka tarta do wysypania blachy
masa serowa:
1 kg białego sera
6 jajek
20 dag margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Ciasto. Z podanych składników zagnieć ciasto, następnie podziel je na dwie części i włóż do lodówki.
2. Masa serowa. Margarynę rozpuść i ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj ser, mąkę ziemniaczaną, ostudzoną margarynę i ubitą pianę z białek. Dokładnie wymieszaj.
3. Na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą zetrzyj (na tarce o dużych oczkach) większą część ciasta. Na nim rozsmaruj masę serową, a następnie zetrzyj pozostałą część ciasta. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Z podanych składników wychodzi: duża blacha (25/37 cm)
Czas przygotowania: około 40 minut (bez czasu pieczenie)
Stopień trudności: łatwe
Bardzo apetycznie wygląda, smakuje na pewno jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się już coś mocno owocowego np. z truskaweczkami. A sernik smaczny. Polecam:-)
OdpowiedzUsuńKOCHAM TEN SERNIK !
OdpowiedzUsuńmój przepis jest identyczny
polecam wszystkim! dosłownie królewski smak !!!
Też go lubię, chociaż częściej robię Isaurę:-)
UsuńJest przepyszny lepszy jak Izaura
OdpowiedzUsuńZaczelam przygotowac jak wyjdzie zobaczymy do przodu
OdpowiedzUsuń