Jakie ciasto zrobić z e słodzonym mlekiem skondensowanym? Świetny przepis znalazłam na blogu Nina w kuchni. Ciasto jest szybkie, bardzo smaczne i zawsze się udaje. W oryginalnym przepisie była mowa tylko o orzechach laskowych, ja dodałam jeszcze włoskie. Zmniejszyłam też ilość cukru. Efekt jest taki, że od blaszki trudno mnie oderwać:-)
Ciasto:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
1 szklanka (220 g) miękkiego masła
szczypta soli
bułka tarta, masło - do wysmarowania i wysypania blachy
Mąkę, cukier masło i sól - mieszamy i zagniatamy ciasto.
Ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę i wstawiamy do nagrzanego d0 180 stopni piekarnika i podpiekamy 10-15 minut, aż zacznie się złocić.
Masa:
400 g słodzonego mleka skondensowanego
1 duże rozbełtane jajko
100 g płatków migdałowych
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
100 g płatków migdałowych
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
W misce mieszamy mleko, jajko, aromat i orzechy. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy jeszcze około 25 minut na złoty kolor.
Z podanych składników wychodzi: średnia blaszka
Czas przygotowania: około 15 minut (bez czasu pieczenia)
Stopień trudności: bardzo łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz