sobota, 2 listopada 2013

SŁODKIE CO NIECO: MAZUREK MAKOWY



 Najbardziej makowe z makowych ciast.  Dużo bakalii i aromat migdałowy sprawia,  że ciasto jest pyszne.  Będzie jeszcze lepsze gdy zrobimy do niego polewę z gorzkiej czekolady i posmarujemy nią dość grubo ciasto. Zdjęcie  jest mało efektowne, bo niestety tylko tyle zostało z dziś upieczonego ciasta. Przepis pochodzi z  zeszytu z przepisami mojej mamy i to ona go upiekła.


Składniki :
25 dag maku
10 dag masła
20 dag cukru
5 jajek
1 łyżka mąki
1 szklanka bakalii
kilka kropel olejku migdałowego
1 łyżka bułki tartej
szczypta soli
tłuszcz i bułka tarta do formy 

Mak sparzyć i przepuścić  przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodać żółtka i  łyżkę mąki. Następnie wymieszać z makiem, olejkiem migdałowym, bakaliami i łyżką  bułki tartej. Białka ubić  ze szczyptą soli. Na samym końcu wymieszać z masą makową. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. 



Z podanych składników wychodzi: mniejsza blaszka
Czas przygotowania: około 30 minut (bez czasu pieczenia)
Stopień trudności: łatwe
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz