Najbardziej makowe z makowych ciast. Dużo bakalii i aromat migdałowy sprawia, że ciasto jest pyszne. Będzie jeszcze lepsze gdy zrobimy do niego polewę z gorzkiej czekolady i posmarujemy nią dość grubo ciasto. Zdjęcie jest mało efektowne, bo niestety tylko tyle zostało z dziś upieczonego ciasta. Przepis pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy i to ona go upiekła.
Składniki :
25 dag maku
10 dag masła
20 dag cukru
5 jajek
1 łyżka mąki
1 szklanka bakalii
kilka kropel olejku migdałowego
1 łyżka bułki tartej
10 dag masła
20 dag cukru
5 jajek
1 łyżka mąki
1 szklanka bakalii
kilka kropel olejku migdałowego
1 łyżka bułki tartej
szczypta soli
tłuszcz i bułka tarta do formy
tłuszcz i bułka tarta do formy
Mak sparzyć i przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodać żółtka i łyżkę mąki. Następnie wymieszać z makiem, olejkiem migdałowym, bakaliami i łyżką bułki tartej. Białka ubić ze szczyptą soli. Na samym końcu wymieszać z masą makową. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz