Mój ulubiony sernik. Zawsze się udaje i smakuje wybornie.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru (daję mniej cukru niepełną szklankę)
3 łyżki kakao
kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru wanilinowego
4 jaja
5 łyżek wody
Masa serowa:
50-70 dkg sera białego
4 jaja
1 szklanka cukru (daję mniej cukru około pół szklanki i cukier wanilinowy)
1/2 kostki margaryny
1 opakowanie wiórek kokosowych
1) Cukier, cukier wanilinowy, kakao, margarynę, wodę - rozpuścić i gotować 5 minut.
2) Odlać1/2 szklanki masy na polewę.
3) Masę ostudzić w zimnej wodzie i dodać do niej 4 żółtka. Wymieszać.
4) Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek.
5) Przelać, do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, blaszki.
6) Ser, jaja, cukier, margarynę utrzeć na jednolitą masę. Dodać wiórki kokosowe - wymieszać.
7) Na ciemne ciasto wyłożyć masę serową.
8) Włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 C) i piec około godziny. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od brzegów blaszki.
9) Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać kokosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz