niedziela, 29 września 2013

SŁODKIE CO NIECO: ŚLIWKOWE CIASTO Z CYNAMONOWĄ PIANKĄ


 Śliwki, śliwki - tylko o nich myślę i tylko z nimi szukam przepisów. I znów towarzyszy im cynamonu i kakao. Co za monotonia:-) Tym razem jest to jednak ciasto kruche a cynamon pojawia się w piance. Beza wychodzi bardzo słodka, można więc zmniejszyć ilość cukru.

Składniki :
 3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny (1 kostka)
1 szklanka cukru + 3 łyżki
5 jajek
3 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 kg śliwek węgierek
szczypta soli
bułka tarta 
tłuszcz do wysmarowania formy


1. Jajka rozbić. Żółtka oddzielić od białek. Z mąki pszennej, margaryny, 3 łyżek cukru, 5 żółtek, 3 łyżek kakao oraz proszku do pieczenia zagnieść  ciasto. 1/3 masy wstawić do zamrażalnika, a resztę wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem, posypać bułką tartą  i ułożyć umyte,wypestkowane śliwki.



2.Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypując cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz cynamon i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na śliwki. Na piankę cynamonową zetrzeć zmrożone ciasto. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C. 


Z podanych składników wychodzi: większa blaszka
Czas przygotowania: około 40 minut (bez czasu pieczenia)
Stopień trudności: łatwe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz