Śliwki, śliwki - tylko o nich myślę i tylko z nimi szukam przepisów. I znów towarzyszy im cynamonu i kakao. Co za monotonia:-) Tym razem jest to jednak ciasto kruche a cynamon pojawia się w piance. Beza wychodzi bardzo słodka, można więc zmniejszyć ilość cukru.
Składniki :
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny (1 kostka)
1 szklanka cukru + 3 łyżki
5 jajek
3 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cynamonu
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg śliwek węgierek
szczypta soli
bułka tarta
tłuszcz do wysmarowania formy
szczypta soli
bułka tarta
tłuszcz do wysmarowania formy
1. Jajka rozbić. Żółtka oddzielić od białek. Z mąki pszennej, margaryny, 3 łyżek cukru, 5 żółtek, 3 łyżek kakao oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto. 1/3 masy wstawić do zamrażalnika, a resztę wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem, posypać bułką tartą i ułożyć umyte,wypestkowane śliwki.
Z podanych składników wychodzi: większa blaszka
Czas przygotowania: około 40 minut (bez czasu pieczenia)
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz