Śliwki, czekolada i cynamon takie ciasto to dla mnie połączenie idealne. Nie spodziewałam się jednak , że z prostego przepisu wyjdzie smakowe cudo. Wszystko doskonale do siebie pasuje. Nie mogłam przestać go jeść, a rzadko mi się to zdarza. Gdyby na górę dodać gałkę lodów waniliowych byłby totalny odlot:-) Przepis znalazłam na blogu Cynamonowy pył. Trochę go zmieniłam. W podstawowym przepisie była mleczna czekolada ja dałam gorzką i dodałam kruszonkę cynamonową. Z czekoladą mleczną pewnie jest równie dobre.
Składniki :
Ciasto:
100 g masła
200 g czekolady
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 jajka
1 szklanka mleka
1 kg śliwek węgierek
200 g czekolady
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 jajka
1 szklanka mleka
1 kg śliwek węgierek
Kruszonka cynamonowa:
3 łyżki mąki
1 kopiasta łyżka cukru
cukier cynamonowy
1/4 kostki roztopionego masła
1. Ciasto. Masło roztapiamy w rondelku razem z pokruszoną czekoladą. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Jajka mieszamy trzepaczką razem z mlekiem.
Jajka
wlewamy do suchej mieszanki, mieszamy łyżką. Przestudzoną roztopioną
czekoladę wlewamy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką tylko do
połączenia się składników.
3. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układamy przekrojone i wypestkowane śliwki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 45 minut.
Z podanych składników wychodzi: średnia blaszka 22x33 cm
Czas przygotowania: około 20 minut (bez czasu pieczenia)
Stopień trudności: bardzo łatwe
Takiego cuda jeszcze nie jadłam! Musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę czekoladowe:-)
OdpowiedzUsuń