Ciasto dla wielbicieli kokosu i sernika, bo choć sernikiem nie jest smakuje jak on. Szybko i łatwo się go robi, wygląda efektownie i nie jest drogie. Znajomi, którzy za słodyczami nie przepadają, byli nim zachwyceni.
Składniki :
ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 margaryna
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania blachy
bułka tarta do wysypania blachy
masa śmietankowo-kokosowa:
3 duże kubki śmietany 18% (około 1200 gram)
1 szklanka cukru
6 białek
2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
1 opakowanie cukru walilinowego
1 duże opakowanie kokosu (200 gram)
Przygotowanie:
1. Ciasto. Z podanych składników zagnieć ciasto, następnie podziel je na dwie części, jedną należy zamrozić, a drugą wyłóż na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę i nakłuj widelcem.
2. Masa śmietankowo-kokosowa. Wymieszaj śmietanę z budyniem. Ubij białka na sztywno z odrobiną soli, a następnie ciągle ubijając dodawaj po trochę cukru. Do piany z białek dodaj śmietanę z budyniem i wiórki kokosowe.
3. Na wcześniej przygotowane, w blaszce, ciasto wyłóż masę, a następnie posyp startym, mrożonym ciastem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-40 minut.
Z podanych składników wychodzi: duża blacha (25/40 cm)
Czas przygotowania: około 40 minut (bez czasu pieczenie)
Stopień trudności: łatwe
Uwielbiam to ciasto! :)
OdpowiedzUsuńTeż je lubię:-)
OdpowiedzUsuń