2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
100 g margaryny
2 żołtka
skórka z 1 cytryny
1/3 łyżeczki soli (rozpuszczamy w łyżce wody)
3/4 szklanki cukru pudru
100 g margaryny
2 żołtka
skórka z 1 cytryny
1/3 łyżeczki soli (rozpuszczamy w łyżce wody)
1. Zaczynamy od starcia skórki z jednej cytryny na tarce o drobnych oczkach. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, skórką z cytryny, dodajemy posiekaną margarynę, żółtka, rozpuszczoną sól i sok z cytryny. Szybko wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na około godzinę.
2. Ciasto rozklepujemy dłonią na grubość 5-7 milimetrów, następnie wycinamy z niego serduszka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka nie rosną więc można je dość gęsto układać.
3. Ciastka pieczemy w temperaturze 190- 200 stopni około 10-15 minut aż do zrumienienia. Po upieczeniu można je udekorować lukrem:-)
Z podanych składników wychodzi: niecałe 2 blachy
Czas przygotowania: około 15 minut (bez czasu chłodzenia i pieczenia)
Stopień trudności: bardzo łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz