Kolejne ciasto z sezonowymi owocami. Bardzo proste, ale bardzo smaczne. Dużą zaletą jest to, że można dodać inne owoce - z każdymi smakuje wybornie.
Składniki :
Ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki roztopionej margaryny
1 kg śliwek węgierek
3 jajka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki roztopionej margaryny
1 kg śliwek węgierek
Kruszonka:
3 łyżki mąki
1 kopiasta łyżka cukru
cukier cynamonowy
1/4 kostki roztopionego masła
1. Ciasto. Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier i żółtka. Masę tę wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać ciepłą, rozpuszczoną margarynę. Wszystko wymieszać.
3. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę wlać ciasto, posypać je bułką tartą i wyłożyć dość grubą warstwą umyte, wypestkowane śliwki. Na owoce rozłożyć kruszonkę. Piec w średnio gorącym piekarniku (160-180 stopni), aż zacznie się rumienić (około 40-60 minut).
Z podanych składników wychodzi: średnia blaszka 32x27 cm
Czas przygotowania: około 20 minut (bez czasu pieczenia)
Stopień trudności: bardzo łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz