Gorzka czekolada i wiśnie - dla mnie połączenie doskonałe. Gdy zobaczyłam deser w „Ugotowanych” od razu wiedziałam, że muszę go spróbować. Jest to bomba kaloryczna, ale jak pyszna:-) Przepis podaję więc w odchudzonej wersji. W podstawowej recepturze herbatniki były z czekoladą, a masa z ciemnej czekolady z podwójnej porcji i tylko z czekolady mlecznej. Myślę też, że deser efektowniej prezentuje się w pucharkach - trzy warstwy są bardziej widoczne.
Składniki :
spód:
150 g herbatników
70 g roztopionego masła
masa z czekolady:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kubek śmietany kremówki 30% (200 g)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g)
masa z białej czekolady:
masa z białej czekolady:
1 kubek śmietany kremówki 30% (200 g)
1 tabliczka białej czekolady ( 100 g)do dekoracji:
wiśnie mrożone
wiśnie z kompotu
likier wiśniowywiśnie z kompotu
Przygotowanie:
1. Spód. Herbatniki kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem (konsystencja mokrego piasku). Do tortownicy wyłożonej papierem, wykładamy masę z herbatników i wstawiamy do lodówki.
2. Masy z czekolady. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Śmietanę ubijamy z kawą i delikatnie mieszamy z rozpuszczoną czekoladą. Białą czekoladę też rozpuszczamy i studzimy, a następnie dodajemy do ubitej śmietany i mieszamy.
3. Na masie z herbatników rozkładamy najpierw masę z czekolady, a następnie masę z białej czekolady. Całość wkładamy na noc do lodówki . Tuż przed podaniem dekorujemy musem wiśniowym i wiśniami z kompotu.
Z podanych składników wychodzi:mniejsza tortownica
Czas przygotowania: około 30 minut (bez czasu chłodzenia)
Stopień trudności: bardzo łatwe
Wygląda cudownie, zjadłabym bardzo chętnie! :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam na ciacho i kawkę:-)
Usuń