Ciasto jogurtowe - najprostsze na świecie, trzeba tylko wymieszać składniki. A efekt zaskakuje - ciasto jest miękkie, wilgotne, rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z kubkiem zimnego mleka:-) Przepis pochodzi ze strony „Kwestia Smaku”. Z braku jogurtu naturalnego dodałam jogurt smakowy - i tak oto wyszło mi ciasto jogurtowe z nutą ajerkoniaku. Można też dodać owoce i będzie na bogato. Pyszne.
Składniki :
1 mały (do 200 g) kubeczek pełnotłuszczowego
jogurtu naturalnego. Umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do
odmierzania pozostałych składników.
3 kubeczki mąki
2 i 1/2 kubeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
Przygotowanie:
1. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i wymieszaj na gładką masę.
Uwaga! Tego
ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać. Tylko wymieszać! Do
wymieszania składników można użyć miksera, włączonego na bardzo wolnych
obrotach, ale należy przestać miksować, jak tylko masa będzie jednolita.
2. Przełóż do niedużej blaszki i piecz w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Sprawdź
patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności
piecz ciasto jeszcze trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.
Z podanych składników wychodzi:mniejsza blaszka
Czas przygotowania: około 20 minut (bez czasu pieczenia)
Stopień trudności: bardzo łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz