niedziela, 6 kwietnia 2014

SŁODKIE CO NIECO: CIASTKA KOKOSOWE


Pyszne, naprawdę kokosowe ciastka. Nie mogę się od nich oderwać. Co ważne robi się je szybko.  W oryginalnym przepisie było 25 dag cukru. Dałam pół szklanki, ale i tak są dla mnie za słodkie.


Składniki:
20 dag wiórków kokosowych
5 łyżek mąki + mąka do podsypywania
1 małe jajko
1/2 szklanki cukru
12 dag masła
szczypta proszku do pieczenia
gorzka czekolada
wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji


Wiórki kokosowe podpiec na suchej patelni.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić wówczas podsypać je mąką.
Następnie formować z niego ciastka  i układać na wyłożonej papierem blasze w dużych odstępach. 
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (na złoty kolor).
Można udekorować gorzką czekoladą.

Z podanych składników wychodzi: 1,5 blachy
Czas przygotowania: około 15 minut (bez  czasu pieczenia)
Stopień trudności: bardzo łatwe


2 komentarze:

  1. U nas wszyscy w rodzinie lubią tego typu kokosanki, ale zawsze nam za słodkie wychodzą ;/. Też musimy poeksperymentować z przepisem chyba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim zdanie to jeden z lepszych przepisów na kokosanki, a przetestowałam ich już kilka. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń