Pyszne, naprawdę kokosowe ciastka. Nie mogę się od nich oderwać. Co ważne robi się je szybko. W oryginalnym przepisie było 25 dag cukru. Dałam pół szklanki, ale i tak są dla mnie za słodkie.
Składniki:
20 dag wiórków kokosowych
5 łyżek mąki + mąka do podsypywania
1 małe jajko
1/2 szklanki cukru
12 dag masła
szczypta proszku do pieczenia
gorzka czekolada
wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji
5 łyżek mąki + mąka do podsypywania
1 małe jajko
1/2 szklanki cukru
12 dag masła
szczypta proszku do pieczenia
gorzka czekolada
wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji
Wiórki kokosowe podpiec na suchej patelni.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić
wówczas podsypać je mąką.
Następnie formować z niego ciastka i układać na
wyłożonej papierem blasze w dużych odstępach.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (na złoty kolor).
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (na złoty kolor).
Z podanych składników wychodzi: 1,5 blachy
Czas przygotowania: około 15 minut (bez czasu pieczenia)
Stopień trudności: bardzo łatwe
U nas wszyscy w rodzinie lubią tego typu kokosanki, ale zawsze nam za słodkie wychodzą ;/. Też musimy poeksperymentować z przepisem chyba.
OdpowiedzUsuńMoim zdanie to jeden z lepszych przepisów na kokosanki, a przetestowałam ich już kilka. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuń