Sezon na truskawki w pełni. Niestety jest on krótki, trzeba więc najeść się do syta i na zapas:-). Dziś przepis na bardzo proste ciasto, bo tylko mieszamy składniki, dodajemy truskawki i pieczemy. Pachnie mocno truskawkowo, spód jest chrupiący i można do niego wykorzystać niezbyt ładne owoce. Niestety nie udało mi się go podać z lodami, bo jeszcze ciepłe znikało z blachy w zastraszającym tempie.
Składniki :
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
120g schłodzonego masła lub margaryny
1 białko
1 i 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
120g schłodzonego masła lub margaryny
1 białko
Wierzch:
2 szklanki, obranych pokrojonych truskawek
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 szklanki, obranych pokrojonych truskawek
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
masło do wysmarowania tortownicy
bułka tarta do posypania ciasta i wysypania tortownicy
trochę kokosu
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sól,
proszek do pieczenia i płatki owsiane. Dodać posiekane masło i przez
chwilę rozcierać palcami. Dodać białko i wymieszać rękoma, aż powstanie
kruszonka.
2. Blaszkę o wymiarach 23x23cm posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Odłożyć 2/3 szklanki kruszonki i dodać do niej kokos, resztę przełożyć do blaszki, równomiernie rozłożyć i delikatnie docisnąć. Posypać bułką tartą.
3. Truskawki umyć, przekroić na połówki i dokładnie wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką kukurydzianą. Wyłożyć równomiernie na ciasto w blaszce i posypać bułką tartą. Wierzch posypać odłożoną wcześniej kruszonką i blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez około 45 minut. Podawać przestygnięte z lodami lub bitą śmietaną.
Z podanych składników wychodzi: blaszka 23x23 cm
Czas przygotowania: około 20 minut (bez czasu pieczenia)
Stopień trudności: bardzo łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz