niedziela, 24 marca 2013

HERBACIANE PRZYJEMNOŚCI: CYTRYNKI W RUMIE


 Wiosna ma zapach żalu i spalin na ulicach I spóźnia się jak tramwaj, i ciągle każe czekać… Na pierwszy dotyk słońca... - chciałoby się zaśpiewać.
Zima niestety odchodzi kapryśnie, wiosna ociąga się niezrozumiale. Trzeba umilić sobie czas oczekiwania:-) Dziś podaję przepis na  rozgrzewający dodatek do herbaty - cytryny w rumie z odrobiną cynamonu. Bardzo prosty w przygotowaniu, a jaki smaczny.



 Potrzebujemy:
 1 cytrynę
1/2-3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki rumu
laska cynamonu lub cynamon w proszku

Cytrynę szorujemy wodą z mydłem. Zalewamy wrzątkiem. Kroimy w cienkie plasterki. Układamy w słoiku (250 ml) przesypując cukrem. Wstrząsamy lekko słoikiem, żeby cukier opadł. Można odczekać lub od razu zalać rumem. Na końcu dodać cynamon. Zamykamy wieczko i mocno wstrząsamy. Powtarzamy tę czynność co jakiś czas, aż cukier się rozpuści. I wtedy możemy dodawać do herbaty.

2 komentarze:

  1. Herbata z taką cytrynką to napój idealny na zimę, która chyba nie zamierza się skończyć... Byle do wiosny!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Równie dobry jest z laską wanilii. Mam nadzieję, że do wiosny jest już bliżej niż dalej:-)

    OdpowiedzUsuń